Sona

Ryby to zdrowie

Wpływ mięsa rybiego na organizm człowieka jest przedmiotem ciągłych badań, w trakcie których udowadniane są coraz to nowe właściwości dobroczynne dla naszego organizmu.

Spożywanie ryb ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia: np. wzmacnia odporność organizmu, chroni przed miażdżycą, chorobami układu krążenia, nowotworami ,zmniejsza zapadalność na choroby serca. Ryby jako jedyny składnik diety powodują wzrost dobrego cholesterolu (HDL) i zapobiegają rozwojowi cukrzycy. Niezwykle korzystne jest stosowanie diety rybnej również przy alergiach, osteoporozie i w wielu, wielu innych. Dietetycy zalecają spożywanie ryb przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

Mamy szeroki wybór gatunków ryb świeżych, z których możemy przyrządzać dania obiadowe. Dodatkowym atutem ryb jest łatwość i szybkość przyrządzenia, ponieważ ich gotowanie czy smażenie trwa kilka lub kilkanaście minut.

Ryby wędzone wyśmienicie smakują po prostu z pieczywem. Mogą również stanowić składnik sałatek. Szeroki wybór ryb wędzonych na zimno i na gorąco gwarantuje, że każdy znajdzie swój ulubiony smak.

Na przystawkę doskonałe będą ryby marynowane, faszerowane, w galarecie, sałatki lub pasty.

Ryby pieczone w folii, duszone lub gotowane są lekkostrawne. Dlatego mogą być wartościowym daniem dla zarówno małych dzieci jak również dla ludzi w podeszłym wieku i chorych.

Warto pamiętać, że ryby mrożone przed usmażeniem należy dokładnie rozmrozić i smażyć w głębokim tłuszczu, wówczas będą najsmaczniejsze.

Owoce morza to doskonałe uzupełnienie diety rybnej. Krewetki, małże, kalmary to rozwiązanie na wykwintną kolację.

Dania z ryb i owoców morza to nie tylko przejaw zdrowych trendów w kuchni polskiej, to także obowiązująca moda, dzięki której nie może się odbyć żadne wytworne przyjęcie.